Author Archives: admin

Vaksinasi Covid-19 – Sunway Pyramid Convention Centre

Baik, sambung bahagian II. Dari tmpt menunggu di corridor sebelah pakir, dan setelah di semak  temujanji MySejahtera sekali lagi, baru kita di benarkan masuk ke dewan convention. Selepas masuk pintu kaca tu, scan MySejahtera dan proceed ke foyer dewan.

(Part I, blog post bab covid ni di SINI).

Pintu utama convention centre. Masuk & scan MySejahtera.

Ikut laluan tersedia, di hujung sana ada kakitangan menanya samada suntikan yg akan di ambil adalah pertama atau kedua. Anda akan di beri nombor giliran serta borong utk di isi sekira kali pertama. Jika kali kedua, hanya nombor giliran di beri.

Bagi suntikan kali pertama, anda perlu mengisi Borang Persetujuan Suntikan Vaksin COVID-19. Isilah borang di counter menulis kat tiang² hitam tu. Kan awal² dah suruh bawa pen. KKM tak sediakan pen utk menghindar jangkitan covid. Bagi mrk yg kali ke-2, proceed terus ke ruang menunggu sebelah tiang tu mengikut arahan para pengawal. Ruang menunggu ni air-cond, so no sweat. Tak lama di sini. Penuh aje barisan, kita akan di panggil musuk ke dalam dewan utama & duduk di situ pula sehingga nombor giliran anda di panggil.

Ruang menunggu luar dewan utama.

Duduk di ruang utama dewan ni sehingga nombor giliran di panggil. Kemudian tujulah ke nombor meja yg tertera di screen besar kat depan tu yg di kaitkan dgn nombor giliran anda. Di meja² dpn tu nnt, serahkan IC anda & tunjuk temujanji MySejahtera di h/phone kpd yg bertugas. Mrk yg maklumat tak matching dgn system MySejahtera akan di REJECT di sini. Contoh: Sudah ada temujanji suntikan di PWTC, tapi datang ke Sunway, dan sebagai nya. Selesai urusan di sini, beredarlah ke ruang menunggu di belakang utk consultation dgn pegawai perubatan.

Perhatikan screen besar hadapan tu utk menentukan meja mana harus kita tuju.

Di tmpt menunggu utk consultation dgn pegawai perubatan, juga tidak lama menunggu. Apabila di panggil, kita akan di tanya prihal kesihatan kita. Sila beri butiran penyakit, ubatan yg sedang di ambil, alahan kpd apa² ubatan & sebagai nya sekira ada.

Tmpt menunggu utk konsultasi dgn pegawai perubatan.

Konsultasi dgn pewai perubatan.

Selesai konsultasi dgn pegawai perubatan & dia berpuas hati keadaan kesihatan kita memuaskan, barulah kita di arah utk mengambil suntik covid di booth² tertentu. Kita di pecahkan kpd group² yg kecil utk proses suntikan. Masa menanti utk mendapat suntikan juga tidak lama.

Suntikan yg diberi tidak menyakitkan. Biasa org kata injection tu mcm gigit semut, itu TIPU. Gigit semut lagi sakit. Mrk yg memberi suntikan ni, sy rasa dah EXPERT. Maklumlah, dah beribu org mrk suntik, mesti dah mahir. Belum sempat nak pandang jarum, tup² dah bubuh plaster tmpt injection. Sy diberi suntikan Pfizer.

Booth² suntikan yg berabjad A – Q.

Selesai suntikan, tunggu sebentar di ruang menunggu di hadapan utk kita di panggil atas urusan update MySejahtera. Bagi mrk yg kali pertama, tarikh dos ke-2 akan di maklumkan. Masa ni juga ada pegawai kesihatan menanya samada kita berasa selesa atau tidak selepas suntikan. Mrk akan beri tips apa perlu buat jika ada alahan yg mungkin di alami. Selesai urusan di sini, kita beredar ke ruang menunggu yg terakhir sebelum di benarkan pulang.

Nota: W/pun tarikh 2nd dose telah dimaklumkan, kita harus confirm tarikh appointment tu melalui MySejahtera yg akan di update 1-2 hari kemudian. Jadi rajin² check MySejahtera hari² ya! Jgn nnt datang utk 2nd dose dgn confident, tapi appointment tiada dlm system. Naya oo..

MySejahtera di update & tarikh 2nd dose di maklumkan. Pegawai kesihatan akan menanya samada kita OK ke tidak selepas suntikan.

Ruang menunggu terakhir ni ialah utk kita berehat 15-30 mint sebelum pulang. Mrk yg berkesihatan baik & tiada alahan boleh pulang selepas 15 minit. Jika sebelum suntikan pun kita sudah sedia ada alahan ubatan tertentu, kita diminta tunggu 30 minit. Tamat sudah proses pengambilan suntikan covid-19 di peringkat ini, samada 1st atau 2nd dose. Suntikan ke-2 bagi Pfizer adalah 21 hari kemudian.

Ruang menunggu sebelum pulang agar petugas dpt monitor tindak-balas suntikan kpd kita.

Risalah FREE parking di edarkan di sini. Anda perlu guna apps Sunway utk tujuan ini. Ramai staff Sunway hadir utk membantu.

Kakitangan Sunway berbaju ‘merah sedia membantu kita utk download apps utk menikmati FREE parking.

Selepas 15 atau 30 minit rehat & dah boleh pulang, stop-by lah di photo booth ambil gambar ‘I’m Vaccinated‘ utk kenangan. Nnt² bolehlah tunjuk kat cucu² camne penanggan Covid-19 kpd selurah dunia. Meja pharmacy sebelah kanan tu, menjual sanitizer agak murah @ RM19+ utk botol 500ml. Kedai ubat jual std RM25.

Photo booth utk mengabdikan memori Coovid-19.

The whole process dari masuk pintu utama convention centre hingga kita di benarkan pulang selepas rehat 30 minit, mengambil masa kurang 1 jam. Satu-satu sosial event kelolaan kerajaan yg sangat efficient. What else, it’s FREE for the rakyat. Masih ramai lagi yg tak nak gi vaccination. Nak tunggu kerajaan chrage RM200-300 baru kelam kabut nak pegi ke?

Dah complete 2nd dose, dapatlah kita Digital Certificate mengesahkan kita sudah di suntik. Eh, dah boleh travel overseas ke mcm ni?

Part I blog post bab covid ni di SINI.

Vaksinasi Covid-19 – Sunway Pyramid Convention Centre

Hujan rahmat pagi jumaat kul 8:00 pg on the way utk mendapatkan suntikan Covid-19 di Sunway Pyramid Convention Center, Petaling Jaya. Jgn lupa bawa IC, h/phone yg anda register utk suntikan Covid-19 melalui MySejahtera, memakai pelitup muka & bawa pen (utk isi borang). Bukan nya KKM kedekut pen, tapi ianya adalah satu medium, covid berjangkit.

Nak masuk ke Sunway Pyramid, pilih laluan yg sebelah kanan ke Convention Centre, terletak di Level CP3. Jika silap masuk laluan kiri, jgn risau, masih boleh ke convention centre tu. Berpusing² lah sket dlm pakir tu naik ke tingkat atas. Parking adalah FREE.

Ikut laluan sebelah KANAN ke convention centre ya.

Dah naik ramp ke tmpt pakir utama, ambil laluan kiri pula. Laluan ni terus ke hadapan entrance convention centre.

Ambil laluan sebelah KIRI pula utk terus ke hadapan entrance convention centre.

Dah sampai pun tmpt pakir Level CP3. Sebelah kiri (luar dr gmbar) adalah corridor menuju ke convention centre. Corridor ni adalah waiting area yg disediakan dgn kerusi utk penerima vaksin. Utk parking, pandu masuk kedalam lagi, ikut arahan pengawal.

Level CP3 bersebelahan entrance convention centre. Ramai pengawal yg menjaga laluan trafik.

Nilah tmpt exterior waiting area yg sebenarnya corridor sebelah pakir menghala pintu masuk utama ke dewan convention. Tmpt drop off utk kenderaan sebelah kanan ni aje. So, yg susah nak jalan atau guna wheelchair tak perlu risau.

Walaupun waiting area ni sebelah pakir aje, tiada sangat bau asap yg tidak menyenangkan. Berilah masa ±15 minit di sini sebelum di panggil utk proses suntikan. Tak berbahang atau panas ke tmpt ni? Jawapan nya ni ha. 😀

Dah mcm size kipas kapal terbang punya.

Ada satu couple belakang kami tiada temujanji cuba mendapatkan suntikan atas alasan mrk telah berusia (60-70’an) & belum menerima panggilan suntikan lagi. Malangnya, mrk tidak dapat di terima. Ialah, dose suntikan telah di agih pd penerima utk appointment hari berkenaan, jika diberi kpd mrk, ‘short’ lah bekalan nnt.

Mungkin ada satu exception, tp sy mungkin silap ya. Ada satu brother ni appointment dia kul 10 pagi tp dtg kul 8 pagi. Sy tak tau apa berlaku kemudian sbb kami telah di panggil masuk dewan utama. Bila sy selesai suntikan, kami berdua kuar dr dewan sama waktu.

Barisan kerusi di waiting area ni di bahagikan kpd lorong utk penerima vaksin mengikut masa appointment. Appointment MySejahtera yg ada pd h/phone akan di semak oleh pengawal.

Papan agihan kerusi mengikut lorong & waktu appointment.

Hah, penerima vaksin mengikut masa appointment sudah di panggil utk masuk dewan utama. Berbaris utk masuk dgn appointment suntikan MySejahtera disemak sekali lg oleh petugas security pd handphone kita. Jangan cuba nak kelentong ya. Mrk yg ada appointment di tmpt lain, TIDAK akan di terima masuk di tmpt suntikan yg lain. Misalan jika di PWTC, pergilah sana. Tak payahlah nak buat muka sedih, blur-blur atau merayu². Confirm tak dpt.

Hanya penerima vaksin dibenarkan masuk. Pengiring penerima vaksin TIDAK dibenarkan masuk. Kena tunggu di luar. And sorry, no kerusi for you. Bagaimana mrk yg memerlukan bantuan pengiring utk proses suntikan, saya kurang pasti. Maaf sangat. Tapi sy perhatikan, ramai appointed volunteers, maybe mrk ni yg bantu. Mungkin ini satu cara utk mencegah covid berjangkit juga.

Berbaris utk masuk dewan utama pintu kaca tu. Temujanji MySejahtera akan semak sekali lagi sini.

Sementara berbaris tu, jagalah jarak sosial, ok!

Nnt cite bersambung lagi utk proses dlm dewan utama pula. Badan tak berapa selesa pulak rasanya selepas suntikan vaksin covid-19 ni. 😟

Frankfurt That Wasn’t In Our Itinerary

Our flight from Prague would connect at Frankfurt for our flight home to Kuala Lumpur. It has been raining all morning in Prague and continued so while we waited for our plane to arrive at Vaclav Havel airport. The gloomy weather apparently covered a large part of eastern Europe and has disrupted flights all around. Our Lufthansa plane finally arrived on what was supposedly been the departure time. By the time we departed, it was already a little more than an hour late. The 2 hours transit time we would have in Frankfurt for a change of plane, would now turn to be an amazing race as we would effectively have less than an hour to do so.

Gloomy evening at Prague Vaclav Havel airport.

While the weather has sort of calmed down when we departed Prague, it wasn’t so for flights across Austria and Germany. Our plane had to circle Frankfurt for a good 2 hours for a break of clear weather or probably had to wait long for it’s turn to land. By the time we got to the departure gate for our connecting flight, the gate has been closed and our plane departed on time. Presumably, it would have taken a different route to avoid the bad weather or the weather had improved.

Our Embraer 190-200LR flight LH1399 arriving on what supposedly to be the departure time.

OMG, we are now stuck in Frankfurt! We were instructed to go to Lufthansa counters to make arrangement for the next flight out. The line to these counters were long as Lufthansa had to make arrangement for hundreds or possibly thousands of stranded passengers. Two thoughts played in my mind. It wasn’t the airline’s fault … so, do we have to purchase new tickets AND where are we going to put up for the night? Airport chairs aren’t actually comfy.

Lining up at Lufthansa Frankfurt airport counters to get the next flight connection.

While lining up to be attended, trolleys of mineral water, fruit juice, energy bars and breads were made available and promptly replenished. Such were German efficiency. When I got up to the counter, I was told that Lufthansa will be making alternative flight arrangement for the next day at NO additional cost and we will be put up at Maritim Hotel at Lufthansa expense. To top it up, taxi and hotel meal vouchers were also handed out. This is SUPERB service.

FREE overnight stay at Maritim Hotel courtesy of Lufthansa.

Arriving at Maritim Hotel, a long line of passengers were already waiting to be attended. This stretched from the reception till outside the entrance door. The registration was smooth and by the time we got into our room, its past mid night. More passengers affected by the delays were still coming in.

Lining up again at the hotel reception for room assignment.

The room assigned to us was decently large. The amenities in the room was good, the room was quiet and the drapes kept the lights out. Naturally we had no extra clothes with us, but the bathrobes was good enough for the night. By the time I finished messaging my office about the missed flight, had my bath, it was almost 1am. This hotel with 542 rooms also caters for a number of airline crews.

King size bed. The room is decently large.

Writing table with water boiler for tea/coffee making. CTV was in another corner.

Bathroom amenities. Bathroom comes with bathtub.

At 07:30 the next morning, Frankfurt was still raining that doesn’t seem to be fading anytime soon. We had a late breakfast at 09:00 and then went up to our room to prepare for check-out at 12:00. Our flight home will be at 21:35 and upon check-out, we left our backpacks at the hotel and took advantage of the remaining time to explore Frankfurt. We had no idea where to go as we had not visited Frankfurt nor made any research of the attractions it has. Staff at the hotel reception suggested taking the underground metro nearby for a visit to Romerberg.

At 07:30 the next morning, the gloomy weather continues.

It later drizzled till late morning. That’s Marriott Hotel to the left.

Breakfast at 09:00 in the hotel.

We weren’t the only one having late breakfast.

As if the weather knew of our intentions, the rain turned into drizzle and later stopped. From the hotel, we walked a little bit to the Festhalle/Messe underground metro (U-banh). Along the way, we came across a 21-metre-tall contraption of a ‘Hammering Man‘, a reflection of the new Frankfurt reborn after WWII. The motor driven right arm hammers rhythmically on an imaginary anvil.

This contraption of a ‘Hammering Man’ was close to our hotel.

Public rental bicycles.

First experience of Frankfurt while walking to the Festhalle/Messe metro station.

Messe Frankfurt (Frankfurt Trade Fair) is the world’s largest trade fair, congress and event organiser. This building is just behind the metro entrance.

Escalator down to the metro platform.

A rather simplistic Festhalle/Messe metro station.

Useful Frankfurt underground metro (U-Bahn) map.

After a couple of stops on the metro, we reached Romerberg, a public square. It is located in front of the Romer building complex, the seat of the Frankfurt city hall since 1405 to this day. The Romer are medieval buildings in the old town of Frankfurt am Main and one of the city’s important landmarks. Historic timber-framed buildings also fronts this square.

Fountain within the square at Romerberg.

Statue of the ‘Lady Of Justice’ in the fountain facing the the Romer buildings.

Historic timber-framed buildings. Towards the right, is the structure of Nokolai church.

Visitors enjoying lunch at an outdoor cafe.

Past noon, light drizzle continued on-&-off.

From Romerberg, we walked along the boulevard that leads to Galeria, a department store. This walking route will pass Haagen-Dazs and besides it, is a small square with a tall obelisk like reddish stone Liebfrauenberg fountain. Most people would just walk past it not knowing the structure dates back to 1770. There is no info board on the significance of this fountain, although there is a small bronze plaque in German.

The boulevard from Romerberg to Galeria.

Haagen-Daz is about 5 minutes walk from Romerberg.

Liebfrauenberg fountain in a square besides Haagen-Daz.

Galeria is a huge department store a further 5 minutes walk from Haagen-Dasz. Outside the building, you’ll find a contemporary sculpture of David And Goliath which is a little difficult to comprehend. Having limited time, we did not venture inside the department store.

Galeria department store is 5 minutes from Haagen-Daz.

Contemporary sculpture of David And Goliath. Which is David & which is Goliath ?

At one end of the Galeria towards our right, in the distance we noticed a structure that looks like a castle tower right in the middle of an intersection. This is Eschenheimer Turm (tower) with a height of 47m located in-front of Fleming’s Hotel. It used to serve as a city gate during the late medieval fortifications of Frankfurt am Main. The tower was erected at the beginning of the 15th century and was completed around 1428. Currently a restaurant and a bar operates there. Yet another landmark of the city with a metro stop near the base of the tower.

Eschenheimer Turm (Tower) was a city gate in the late-medieval times.

From the Galeria, walking the opposite direction (left) will take you to St Catherine church. It is the largest Protestant church in Frankfurt am Main, It was completed in 1681, damaged in 1944 during WWII and rebuilt in the 50s.

St Catherine Church, a minute’s walk from Galeria.

Across St Catherine church you’ll find Cafe Hauptbache built in 1729 originally as a guard house and prison. In late 1860s, the building became a police station and in 1904 became a cafe. Located in a busy plaza, this is the place to watch people go by and to ponder about the criminal history that took place right under your feet. It is one of Frankfurt’s most beautiful buildings albeit dwarfed by surrounding skyscrapers.

Cafe Hauptbache is just across St Katharine church. Formally a guard house, now a cafe.

Walking route from Romerberg to Galeria.

Our next destination before returning to our hotel is to head to Munchener Str for lunch. This street is near Frankfurt (Main) Hauptbahnhof and is where one should go to look for Halal food. A number of Halal Food outlet can be found here ranging from Turkish to Indian food. Prices are about standard across Europe ranging from €7 – €10 for a decent meal.

Frankfurt (Main) Hauptbahnhof. Central train station.

After lunch we returned to Miritim Hotel to collect our backpacks and after a short rest, headed to the airport. We weren’t able to get a direct flight as it was fully booked, thus we will transit at Changi, Singapore before heading home to Kuala Lumpur. From Changi, we will be flying Singapore Airlines. All this has been pre arranged by Lufthansa. Kudos to Lufthansa for their brilliant service.

One of the lobby inside Frankfurt departure level.

The A380 that will be flying us to Changi.