Monthly Archives: December 2021

Itinerary London utk Day-3

Panduan utk 1st timers ke London. (Part 3/3)
Attractions around Embankment, Trafalgar Square & Piccadilly Circus.

Tuju ke Embankment stn menaiki underground Circle/District/Northern/Bakerloo Line. Kuar stn yg menghadap river Thames toleh kiri.

Exit Embankment stn menghadap river Thames. Tangga tu naik ke Golden Jubilee bridges yg hujung belah kanan, way to London Eye.

1. Cleopatra’s NeedleTerletak di sbrg jln Victoria Embankment road (A3211) di tebing river Thames, terdapat Cleopatra’s Needle, satu obelisks structure yg berasal dari Mesir. Adik-beradik ‘needle’ ni, 2 antara nya terdpt bersblhan Masjid Biru di ๐™„๐™จ๐™ฉ๐™–๐™ฃ๐™—๐™ช๐™ก & satu lg di Place de la Concorde, ๐™‹๐™–๐™ง๐™ž๐™จ. Ni adalah satuยฒ lesser known attraction yg kurang di kunjungi sbb location sblh jln raya sibuk. Considered as one of London’s Secret attraction.

Cleopatra’s Needle di tebing river Thames.

 

Ini adik-beradik Cleopatra’s needle di Istanbul pula, sblh Masjid Biru.

Yg ni pula, adik mrk di Place de la Concorde, ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐˜€.

2. Victoria Embankment Gardens
Jln ke hadapan sket, sebelah kiri ada pagar msk ke Victoria Embankment Gardens. Taman kecil yg mententeramkan. Good utk rest sebentar. Musim spring, terdapat sizable patches of tulips & bungaยฒ lain.

Mid April, tulips baru nak membesar di Victoria Embankment gardens.

Red tulips yg mula berkembang.

2.1 Kuar garden ni dari pagar sebelah dlm behadapan dgn exit lg satu stn tadi, belok kanan (Villier St) menuju ke Charing Cross train station di penghujung jln nnt. Charing Cross underground stn jg ada di dlm. Belok kiri (Strand) & jln terus ke Traflagar Square.

Villers St. Train stn Charring Cross sebelah kiri di simpang hadapan sana. Underground stn jg dlm bngn sama.

Bhgn hadapan bngn Charing Cross train stn. Mcm hotel frontage pun ia jg.

3. Trafalgar Square
Lg satu main attraction not to be missed di London. Trafalgar Sq adalah satu public space yg terdapat di situ, Lord Nelson’s Column dgn di bwh nya diapit 4 sculpture singa mcm logo HSBC tu. Terdpt jg 2 kolam air pancut & jg terletaknya National Gallery.

Nelson’s column di Trafalgar Square.

4. National Gallery
National Gallery adalah sebuah muzium seni location nya blkg pekarangan Trafalgar Square. Ia mengandungi koleksiยฒ lukisan dari serata Europe. Admission to the collections is free.

Di blkg fountain ni, terletaknya National Gallery.

5. Admiralty Arch
Bertentangan dgn National Gallery seberang jln, terletak nya Admiralty Arch. Sebuah pintu gerbang landmark London, kini di transformed menjadi hotel.

Admiralty Arch. Perhatikan bendera ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฎ di atas & pertenggahan bgng kanan tu. Situ lah ๐—ง๐—ผ๐˜‚๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—บ ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฎ di ting bawah.

5.1 Perhatikan ada bendera Malaysia di atas bumbung & pertenggahan bngn sblh kanan. Situ terletak opis Tourism Malaysia. Singgahlah & bersembang dgn staffยฒ org kita. Pasti mrk teruja bila ‘org kampong’ dtg berkunjung beri salam & tanya khabar.

6. Britain’s smallest Police Station
Balai Polis terkecil di Britain (bkn England) terletak di penjuru hadapan kanan pekarangan Trafalgar Square jk kita menghadap National Gallery. Silap pandang, kita ingatkan itu adalah tembok. Ia boleh memuatkan dua banduan pada satu masa, walaupun tujuan utamanya waktu dulu adalah sebagai opis utk satu org pegawai polis. Balai ni tiada beroperasi lg & skang nmpk mcm cleaner simpan penyapu dlm tu.

Britain’s smallest Police Stn. Lg satu London’s secret.

6.1 Dari sebelah police stn ni, ikut Trafalgar Sq Rd (A400) ke hadapan lalu sblh bngn National Gallery hingga ke blkg bngn. Depan sket lg, msk lorong kiri Irving St, awak lalu di hadapan restaurantยฒ & di hujung nnt, sampailah ke Leicester Square.

Ke kiri itulah Irving St yg akan menghala ke Leicester Square.

6.2. Leicester Square (๐Ÿ—ฃ๏ธ ๐—Ÿ๐—ฒ๐˜€-๐˜๐—ฒ๐—ฟ)
Leicester Sq ni tiada apaยฒ, taman yg kecil aje tp ada beberapa attractions yg berhampiran. Antara nya, Lego, M&M’s World, Chinatown & yg paling famous Piccadilly Circus. Mrk yg berumur, Lego x’perlu msk lah.

7. M&M’s World
M&M’s World London ialah candy store terbesar di dunia dgn keluasan 35,000 kaki persegi. Kedai ni khusus untuk coklat M&M dan barangan berkaitan, termasuk peralatan rumah dan pakaian. Everything M&M is here. Bawa budakยฒ msk, parah wei.

Largest candy store in the world, M&M’s World, London.

Bermcmยฒ warna M&M tu. Saja buat kita ambil bermcm warna, bila byr taulah nnt.

7.1 London Chinatown
Sebelah kiri M&M ialah Wardour St di mana terdapat London Chinatown alaยฒ mcm Petaling St, di KL. Yg ni kita tak hairan lah, so look-see, look-see dari jauh aje.

London Chinatown di blkg M&M’s World. Tak seluas Petaling Street kita.

Swiss Court hadapan M&M’s World & Lego. ‘Cantonal Tree’ tu dihiasi dgn coat-of-arms (jata) 26 wilayah atau ‘canton’ di Switzerland.

8. Piccadilly Circus
Satu ’roundabout’ yg kecil di persimpangan lima jalan yang sibuk. Yg famous nya di sini adalah billboard berlampu neon dahulu, skang di gantikan dgn paparan video. Satu lg mercu tanda kota London not to be missed.

Piccadilly Circus yg sentiasa sibuk. Aik, London ada double decker ๐—›๐—ถ๐—ท๐—ฎ๐˜‚? Ya, route 38 (2017)

8.1 Piccadilly Circus underground stn
Tangga turun ke stn underground terletak di dataran roundabout tu. Boleh pulang mengguna Piccadilly atau Bakerloo Line.

Video billboard yg famous tu & Piccadilly underground stn di dataran Piccadilly. Sebelah tangga luar dari gmbr, terletak Lilywhites yg specialise brgn/pakaian sports.

Dari Part 1-3, kita telah cover four NEVER to be missed London landmarks ….. ๐—ง๐—ผ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ ๐—•๐—ฟ๐—ถ๐—ฑ๐—ด๐—ฒ, ๐—•๐—ถ๐—ด ๐—•๐—ฒ๐—ป, ๐—ง๐—ฟ๐—ฎ๐—ณ๐—ฎ๐—น๐—ด๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฆ๐—พ๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ & ๐—ฃ๐—ถ๐—ฐ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—น๐˜† ๐—–๐—ถ๐—ฟ๐—ฐ๐˜‚๐˜€. Tambah shopping di Oxford St & Harrods, kira the must-see, must-do dah acheived. So, a stay of 4-5 day minimum in London adalah wajip. No point rushing London!

Seperti biasa, plot your walking route di Google map. Infoยฒ ini adalah pengalaman sebelum Covid. Bnyk lg attractions (Buckingham Palace, dll) yg tidak di list kan, jk ada masa boleh you all gi kunjung jg.

Itinerary London utk Day-2

Panduan utk 1st timers ke London. (Part2/3)
8 attractions dari St Paul’s ke Big Ben.

Naik underground ‘Central Line‘ menuju St. Paul’s. Keluar stn underground u-turn kiri, dah nmpk bumbung St Paul’s cathedral. Msk pekarangan nya & kuar bhgn hadapan.

St Paul’s underground stn. Blkg tu dah nmpk bumbung St Paul’s cathedral. Perkarangan nya berpagar, tp ada pintu msk & kuar.

1. St. Paul’s cathedral
Antara satuยฒ gereja besar Anglican dlm kota London. Gereja ini berusia lebih 1,400 tahun. Betulยฒ dpn St. Paul’s nnt, menyeberang jln itu dan di penghujung nnt terdapat Millennium Bridge.

Bhgn hadapan St Paul’s cathedral. Menyeberang jln di situ.

2. Millennium Bridge
Millennium Bridge adalah jambatan utk pejalan kaki menyeberangi sungai Thames. Sambil berjln nnt, di sebelah kiri boleh kelihatan Tower Bridge, tp dah agak jauh & views terlindung oleh Southwark Bridge. Sebelah kanan pula, kelihatan Blackfriars Bridge. Sampai ke seberang, belok kiri ke Shakephere’s Globe.

Penghujung Millennium Bridge, bleh nmpk bngn Tate Modern.

Dari sbrg Millennium Bridge, nmpk pula St Paul’s cathedral.

3. Shakesphere’s Globe
Ini adalah panggung yg di bantu-bina oleh Williams Shakesphere. Beliau adalah seorg playwright, poet, dramatis & actor Inggeris yg amat tersohor. Pd 1977, panggung yg ada skrang ni, di bina semula berhampiran tapak asalnya, selepas ia roboh dgn ciriยฒ banggunan dulu di kekalkan. Yg menggambil exam English Literature masa Form 5 (๐Ÿ™‹๐Ÿผโ€โ™‚๏ธ) tmpt ni ada significant nya. Dari sini, patah balik ke Millennium Bridge & jln terus ke bngn Tate Modern sebelah kiri nnt.

Permandangan luar Shakesphere’s Globe.

4. Tate Modern
Tate Modern adalah sebuah modern Art Gallery. Msk percuma for most exhibitions, tp perlu tempah ticket utk time-slot lawatan. Sesetengah pamiran di sini terlalu modern, payah nak paham apa message yg tersirat. Di tingkat 10, Bangunan Blavatnik ada open air viewing platform menghadap river Thames. Ia nya juga free admission, x’perlu tiket tp perlu guna dedicated lift di tingkat 0. Pl chk viewing platform ni di buka atau tidak sblm berkunjung.
https://www.tate.org.uk/visit/tate-modern
https://www.tate.org.uk/visit/tate-modern/viewing-level

Entrance Tate Modern berhadapan river Thames. Di tebing sungai tu ada public performance bergilirยฒ penyanyi yg amat berkaliber. Mrk ada jual CD mrk sdn.

One of the exhibits di Tate Modern. Art atau brg buangan? X’tau nak angguk paham atau nangis.

View of Millennium Bridge & seberang river Thames dari Ting 10, Bngn Blavatnik, Tate Modern. Tmpt ni, open air tiada cermin, jd ambil gmbr tiada reflection atau keperluan guna polariser semcm di Shard/Sky Grdn/London Eye.

4.1 Lavington Street bus stop (SQ)
Kuar dari hadapan bngn Tate Modern jln terus ke Southwark Street (A3200), kemudian ke kiri utk bus stop ‘SQ.’ Naik bas nombor 381/343 (oyster only) utk ke Waterloo Station/York Road & turun di bus stop ‘W‘ utk ke London Eye. (Jika anda ingin berjln ke London Eye ikut tebing river Thames, beri masa ยฑ45min).

Lavington Street bus stop (SQ). Teliti kan sign ‘SQ’ atas tiang stop tu.

4.2 Waterloo Station/York Road bus stop (W)
Anda akan turun berdekatan Waterloo Train stn. Jln terus ke hadapan sehingga traffic light simpang tiga, sebelah kanan dah bleh nmpk London Eye. Waterloo underground stn ada di dlm train stn ni, side entrance dia opposite bus stop tadi blkg overhead bridge.

Lavington Street bus stop (SQ). Teliti kan sign ‘SQ’ atas tiang stop tu.

5. London Eye
Mcm ferris wheel kat ‘fun-fare’ M’sia duluยฒ, hanya size dia ni gedabak lah. Harga tiket boleh tahan terencat jg. Di The Shard, paras views lebih tinggi, pemandangan line-of-sight lebih jauh & no time limit utk beredar. Samada nak views The Shard atau London Eye, sdn decide. Dari London Eye, dah nmpk Big Ben seberang river Thames.
https://www.londoneye.com/tickets-and…/general-tickets/

London Eye di lihat dari area berdekatan Waterloo train stn.

Deretan visitors menunggu giliran utk naik London Eye. Ni masa spring.

5.1 Big Ben secret photo spot.
Dari London Eye, jln tepi river Thames menuju Westminster bridge, laluan ke Big Ben. Lalu BAWAH jambatan tu, dan kuar seberang sana mcm terowong. Sini you akan nmpk Big Ben mcm dlm frame. Jika tiada org lalu-lalang, cepatยฒ ambik shot, buzy laluan ni. Selesai, naik tangga selepas terowong ke street level utk ke Big Ben.

‘Framed’ view of Big Ben dari terowong jln kaki bawah Westminster Bridge. Sayang ada scaffoldings (2017).

6. Palace of Westminster (๐Ÿ—ฃ๏ธ west-min-stir)
Bgn sebelah Big Ben adalah Palace of Westminster juga di kenali sbg Houses of Parliament. Di sinilah tmpt bersidang nya Parliamen UK.

Palace of Westminster, Elizabeth Tower, Big Ben, Westminster Bridge & of-course river Thames.

Dari jambatan Westminster kelihatan London Eye.

7. Elizabeth Tower & Big Ben
Menara jam Big Ben adalah sebhgn dari Palace of Westminster. Menara yg terdapat Big Ben dikenali sbg Elizabeth Tower. Sepatutnya renovation kpd menara ni siap pd 2021, tp telah di anjak ke 2022. Jln terus melepasi Big Ben & traffic light di hadapan, sebelah kiri ada padang & seberang padang sana lokasi Westminster Abbey.

Big Ben dgn Elizabeth Tower bersebelahan Palace of Westminster (2015).

8. Westminster Abbey
Gereja Westminster Abbey ini telah menjadi tmpt pertabalan Rajaยฒ British sejak 1066, tmpt parkahwinan kerabatยฒ di Raja dan jg tempat bersemadi nya 17 mendiang rajaยฒ mrk.

Sebhgn dari bngn Westminster Abbey.

Westminster underground stn
Seberang jln bertentangan Big Ben ialah Westminster undeground stn (Circle & District line). Bolehlah ambil underground sini utk pulang. Stn ni mcm futuristic sket, bnyk paipยฒ besar kat dlm. Sdn tenggok arr.

Westminster underground stn bertentangan Big Ben.

Seperti biasa, plot your route di Google map. Infoยฒ di atas, adalah pengalaman sebelum Covid. Part 3 about attractions di Embankment, persekitaran Trafalgar Square & Piccadilly Circus.