Itinerary London utk Day-3

Panduan utk 1st timers ke London. (Part 3/3)
Attractions around Embankment, Trafalgar Square & Piccadilly Circus.

Tuju ke Embankment stn menaiki underground Circle/District/Northern/Bakerloo Line. Kuar stn yg menghadap river Thames toleh kiri.

Exit Embankment stn menghadap river Thames. Tangga tu naik ke Golden Jubilee bridges yg hujung belah kanan, way to London Eye.

1. Cleopatra’s NeedleTerletak di sbrg jln Victoria Embankment road (A3211) di tebing river Thames, terdapat Cleopatra’s Needle, satu obelisks structure yg berasal dari Mesir. Adik-beradik ‘needle’ ni, 2 antara nya terdpt bersblhan Masjid Biru di ๐™„๐™จ๐™ฉ๐™–๐™ฃ๐™—๐™ช๐™ก & satu lg di Place de la Concorde, ๐™‹๐™–๐™ง๐™ž๐™จ. Ni adalah satuยฒ lesser known attraction yg kurang di kunjungi sbb location sblh jln raya sibuk. Considered as one of London’s Secret attraction.

Cleopatra’s Needle di tebing river Thames.

 

Ini adik-beradik Cleopatra’s needle di Istanbul pula, sblh Masjid Biru.

Yg ni pula, adik mrk di Place de la Concorde, ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐˜€.

2. Victoria Embankment Gardens
Jln ke hadapan sket, sebelah kiri ada pagar msk ke Victoria Embankment Gardens. Taman kecil yg mententeramkan. Good utk rest sebentar. Musim spring, terdapat sizable patches of tulips & bungaยฒ lain.

Mid April, tulips baru nak membesar di Victoria Embankment gardens.

Red tulips yg mula berkembang.

2.1 Kuar garden ni dari pagar sebelah dlm behadapan dgn exit lg satu stn tadi, belok kanan (Villier St) menuju ke Charing Cross train station di penghujung jln nnt. Charing Cross underground stn jg ada di dlm. Belok kiri (Strand) & jln terus ke Traflagar Square.

Villers St. Train stn Charring Cross sebelah kiri di simpang hadapan sana. Underground stn jg dlm bngn sama.

Bhgn hadapan bngn Charing Cross train stn. Mcm hotel frontage pun ia jg.

3. Trafalgar Square
Lg satu main attraction not to be missed di London. Trafalgar Sq adalah satu public space yg terdapat di situ, Lord Nelson’s Column dgn di bwh nya diapit 4 sculpture singa mcm logo HSBC tu. Terdpt jg 2 kolam air pancut & jg terletaknya National Gallery.

Nelson’s column di Trafalgar Square.

4. National Gallery
National Gallery adalah sebuah muzium seni location nya blkg pekarangan Trafalgar Square. Ia mengandungi koleksiยฒ lukisan dari serata Europe. Admission to the collections is free.

Di blkg fountain ni, terletaknya National Gallery.

5. Admiralty Arch
Bertentangan dgn National Gallery seberang jln, terletak nya Admiralty Arch. Sebuah pintu gerbang landmark London, kini di transformed menjadi hotel.

Admiralty Arch. Perhatikan bendera ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฎ di atas & pertenggahan bgng kanan tu. Situ lah ๐—ง๐—ผ๐˜‚๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—บ ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฎ di ting bawah.

5.1 Perhatikan ada bendera Malaysia di atas bumbung & pertenggahan bngn sblh kanan. Situ terletak opis Tourism Malaysia. Singgahlah & bersembang dgn staffยฒ org kita. Pasti mrk teruja bila ‘org kampong’ dtg berkunjung beri salam & tanya khabar.

6. Britain’s smallest Police Station
Balai Polis terkecil di Britain (bkn England) terletak di penjuru hadapan kanan pekarangan Trafalgar Square jk kita menghadap National Gallery. Silap pandang, kita ingatkan itu adalah tembok. Ia boleh memuatkan dua banduan pada satu masa, walaupun tujuan utamanya waktu dulu adalah sebagai opis utk satu org pegawai polis. Balai ni tiada beroperasi lg & skang nmpk mcm cleaner simpan penyapu dlm tu.

Britain’s smallest Police Stn. Lg satu London’s secret.

6.1 Dari sebelah police stn ni, ikut Trafalgar Sq Rd (A400) ke hadapan lalu sblh bngn National Gallery hingga ke blkg bngn. Depan sket lg, msk lorong kiri Irving St, awak lalu di hadapan restaurantยฒ & di hujung nnt, sampailah ke Leicester Square.

Ke kiri itulah Irving St yg akan menghala ke Leicester Square.

6.2. Leicester Square (๐Ÿ—ฃ๏ธ ๐—Ÿ๐—ฒ๐˜€-๐˜๐—ฒ๐—ฟ)
Leicester Sq ni tiada apaยฒ, taman yg kecil aje tp ada beberapa attractions yg berhampiran. Antara nya, Lego, M&M’s World, Chinatown & yg paling famous Piccadilly Circus. Mrk yg berumur, Lego x’perlu msk lah.

7. M&M’s World
M&M’s World London ialah candy store terbesar di dunia dgn keluasan 35,000 kaki persegi. Kedai ni khusus untuk coklat M&M dan barangan berkaitan, termasuk peralatan rumah dan pakaian. Everything M&M is here. Bawa budakยฒ msk, parah wei.

Largest candy store in the world, M&M’s World, London.

Bermcmยฒ warna M&M tu. Saja buat kita ambil bermcm warna, bila byr taulah nnt.

7.1 London Chinatown
Sebelah kiri M&M ialah Wardour St di mana terdapat London Chinatown alaยฒ mcm Petaling St, di KL. Yg ni kita tak hairan lah, so look-see, look-see dari jauh aje.

London Chinatown di blkg M&M’s World. Tak seluas Petaling Street kita.

Swiss Court hadapan M&M’s World & Lego. ‘Cantonal Tree’ tu dihiasi dgn coat-of-arms (jata) 26 wilayah atau ‘canton’ di Switzerland.

8. Piccadilly Circus
Satu ’roundabout’ yg kecil di persimpangan lima jalan yang sibuk. Yg famous nya di sini adalah billboard berlampu neon dahulu, skang di gantikan dgn paparan video. Satu lg mercu tanda kota London not to be missed.

Piccadilly Circus yg sentiasa sibuk. Aik, London ada double decker ๐—›๐—ถ๐—ท๐—ฎ๐˜‚? Ya, route 38 (2017)

8.1 Piccadilly Circus underground stn
Tangga turun ke stn underground terletak di dataran roundabout tu. Boleh pulang mengguna Piccadilly atau Bakerloo Line.

Video billboard yg famous tu & Piccadilly underground stn di dataran Piccadilly. Sebelah tangga luar dari gmbr, terletak Lilywhites yg specialise brgn/pakaian sports.

Dari Part 1-3, kita telah cover four NEVER to be missed London landmarks ….. ๐—ง๐—ผ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ ๐—•๐—ฟ๐—ถ๐—ฑ๐—ด๐—ฒ, ๐—•๐—ถ๐—ด ๐—•๐—ฒ๐—ป, ๐—ง๐—ฟ๐—ฎ๐—ณ๐—ฎ๐—น๐—ด๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฆ๐—พ๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ & ๐—ฃ๐—ถ๐—ฐ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—น๐˜† ๐—–๐—ถ๐—ฟ๐—ฐ๐˜‚๐˜€. Tambah shopping di Oxford St & Harrods, kira the must-see, must-do dah acheived. So, a stay of 4-5 day minimum in London adalah wajip. No point rushing London!

Seperti biasa, plot your walking route di Google map. Infoยฒ ini adalah pengalaman sebelum Covid. Bnyk lg attractions (Buckingham Palace, dll) yg tidak di list kan, jk ada masa boleh you all gi kunjung jg.