Tan Son Nhat Int Airport, Ho Chi Minh

Januari 2019
Awal bulan Januari 2019, saya menemani isteri dan adik2 nya ke Ho Chi Minh. Actually saya tidak berapa minat nak ikut memandangakn 3 ladies pegi memborong, tak kan saya nak ikut sama? Ini bukan lawatan first time bagi isteri saya sebab dia pernah ke HCM dengan adik dia previously. Being a supportive husband kita ikut aje lah. Jadi, no itinerary untuk trip ni yang perlu saya buat. Otherwise, lawatan2 ke destinasi percutian, saya akan buat detailed itinerary yang kekadang mengambil masa 3-4 bulan untuk prepare. Kali ni, kita jadi follower aje.

(Regular readers to this blog, my apologies for this post being in my native language. This trip to Ho Chi Minh was unplanned, rather to accompany my wife and her siblings to do more serious shopping thus no itinerary needed to be drawn up by me. This time, I am just a follower but this post and a coming few, may offer some information to my local readers).

Tan Son Nhat International Airport

Kuar/masuk pesawat adalah mengguna aero-bridge.

Setiba di Tan Son Nhat Int Airport, Ho Chi Minh, saya agak surprise juga apabila mendapati airport HCM ni moden. Lantai airport pun berkilat. Process immigration cepat and in no time, kami sudah berada di baggage carousel  untuk claim bag-bag kami.

Flight MAS kami dari KUL ke SGN hanya 1 jam 55 minit. No wonder ramai rakyat Malaysia di HCM, memandangkan waktu penerbangan lebih singkat dari pulang ke kampong. Flight ke Kota Kinabalu pun lagi lama.

Tan Son Nhat Int Airport, Ho Chi Minh

Berjalan menuju ke imigresen. Airport yang moden, comparable to some mid-size European airport.

Tan Son Nhat Int Airport, Ho Chi Minh

Menunggu bag di baggage carousel.

Internet Connection
Memandangkan kami perlu internet connection untuk WhatsApp, Maps & Grab, berdasarkan experience wife sebelum ni, data only connection yang paling murah di tawarkan, adalah dari Vinaphone. Booth mereka ni paling kiri bila kita kuar dari arrival hall. Kami memilih pakej 5GB data menggunakan simcard 4G berharga VND100,000 (+/-RM17.50). Amat murah berbanding sewa pocket wifi dan 5GB lebih dari cukup untuk penggunaan 7 hari kami di sana. Signal reception pakej Vinaphone ni, sungguh stable and solid all the time. Recommended. Don’t be surprised, Vietnam bercadang untuk launch network 5G tak lama lagi, ahead of Malaysia ya. Ni berita yang saya dapati (01/19) dari siaran televisyen mereka.

Vinaphone, Tan Son Nhat International Airport

Counter Vinaphone sebelah kiri arrival hall exit.

Vinaphone, Tan Son Nhat International Airport

Pakej lain pun ada, tapi untuk kami, memadai 5GB untuk 7 hari.

Transportation ke bandar Ho Chi Minh
OK, dah sampai airport, camne nak ke downtown Ho chi Minh? Dari pembacaan blog2 mereka yang sudah ke HCM, avoid all taxi kecuali taxi2 dari syarikat Vinasun. Yang lain kebanyakan cekik darah atau penipu. Mula2 dah study cara nak naik shuttle bas, tapi bas-stop ke Ben Thanh di mana hotel kami berdekatan situ, agak jauh nak berjalan, walaupun Google Map kata 4 minit saja. Last2 kami decide naik Grab aje lah. Cost Grab VND87,000 (RM+/-15.40) termasuk tol. Kerana kesesakan jalan raya, perjalanan 8 km mengambil masa 45 minit.

Grab in Vietnam

Dapat naik Innova you. Passenger 2 orang aje pulak tu. Adik2 wife akan tiba flight VN petang nanti.

Vinasun taxi, Ho Chi Minh

Jika perlu naik taxi, make sure pilih yang dari Syarikat Vinasun.

Interior Tan Son Nhat International Airport.
Jika tak silap, renovation/extension airport ni siap pada 2016. Tak pernahlah saya jangkakan airport ni setaraf dengan airport2 moden negara lain. Yang pastinya, airport ni belum sesibuk airport negara2 lain, tapi facilities kira bagus. Boarding dan disembarkation adalah mengguna aero-bridge. Check-in counter pun banyak dan di sini saya rasakan layanan customer adalah lebih mesra dan lemah lembut. Otherwise, di kedai2 di Ben Thanh, sesetengah seller2 mereka agak kasar dan ada juga yang kurang ajar dan biadap melayan customers terutama pelawat Malaysia. Macam nak bergaduh pun ada.

 Tan Son Nhat International Airport

Check-in counters.

 Tan Son Nhat International Airport

Ni check-in counter khusus untuk Vietnam Airlines.

 Tan Son Nhat International Airport

View apron dari departure terminal.

 Tan Son Nhat International Airport

Kedai2 di dalam airport.

 Tan Son Nhat International Airport

Kedai2 style gerai pun ada.

 Tan Son Nhat International Airport

Departure Information board.

 Tan Son Nhat International Airport

Departure hall di penhujung airport bagi penerbangan MAS.

 Tan Son Nhat International Airport

Kerusi2 yang agak banyak di departure hall.

Kami fly business class yang mana perkhidmatan nya agak serupa yang telah kami dialami ketika ke Phuket. Review business class MAS short-haul ada di sini. Baggage allowance untuk bag ckeck-in ialah 40kg dan hand carry 7kg. Total 94kg untuk 2 passengers yang amat diperlukan bila bershopping.

MH750/759 business class

Cabin business class MAS B737-800

MH750/759 business class

Configuration 2X2 X 4. Total 16 business class seat aje.

MH750/759 business class

Lunch yang di hidangkan dengan penggunaan piring kaca, bukan plastik.